Hoppa till innehåll

Kia Sportage – för liten för familjen, eller?

2 maj, 2012

Hittills på bloggen har jag alltid avfärdat mindre bilar, t.ex. BMW 3-serie, Volvo V50, VW Tiguan mfl som små bilar, att de inte duger åt en familj.

Nu börjar det vara dags att testa detta på riktigt och därför har jag lånat en Kia Sportage under en vecka för att se om den duger åt familjen. Testet av BMW X3 i höstas var onekligen ett steg i samma riktning men den kändes inte riktigt som en liten bil, utan snarare en stor bil som med rejäl stoppning, på gott och på ont…
Kia Sportage har ju en syster (eller bror) i Hyundai ix35 och vad gäller utrymmen är de (vad jag förstår) likvärdiga så delar av kommande test kan säkert vara av nytta även för ix35 spekulanter.
Det kompletta familjebilstestet av Kia Sportage kommer inom kort men några tidiga slutsatser kan jag redan nu dela med mig av; om du har behov av att frakta runt på en dubbelvagn så är detta inte bilen för dig, men man får faktiskt plats med mer än vad man tror.
Sportage är en trevlig lättkörd bil, den är pigg, stabil och lätt att lära känna, man sitter högt och trots en liten bakruta har man ändå bra koll på vad som händer vid sidan av och bakom bilen. Den har också en vändradie som är betydligt bättre än jag förväntade mig – nu är jag ju van med en Honda CR-V som kanske inte är Guds gåva till u-svängaren, men Kia Sportage överraskade mig flera gånger med att komma runt på ett sätt som jag aldrig skulle lyckas med i Hondan.
Sen är det omdömet kring design som ju är så subjektivt men jag tycker att den är rätt snygg på något sätt, i alla fall från sidan. Rakt framifrån imponerar den inte på mig (lite skelande bröllopstårtevarning på något sätt) och bakifrån ser den ut som en småbil men när man kliver ur bilen och tittar fram över hjulhuset och motorhuven och man ser en skymt av de uppdragna framljusen då får jag Range Rover Evoque vibbar, det är inte negativt enligt mig. En sak är säker, det har skett ett väldigt lyft designmässigt jämfört med föregångaren.

 

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: